Goju-Ryu Karate

GOJU-RYU TYYLISUUNNAN HISTORIAA

 

Karate on syntynyt nykyisin Japaniin kuuluvalla Ryukyun saariryhmällä, joka sijaitsee Tyynellämerellä Taiwanin ja Japanin välissä - erityisesti Okinawan saarella. Karaten historia on pitkä ja sitä on tutkittu paljon. Kuitenkaan historiaa ennen 1800 -lukua ei tunneta kovin suurella tarkkuudella. Aseettoman kamppailutaidon kehittymiseen saarella on vaikuttanut se, että saarella on ollut useampia valloittajia eri aikakausina. Erityisesti valloittajien asettamat aseiden kantokiellot vauhdittivat aseettomien kamppailutaitojen kehitystä. Historiasta tiedetään myös varmaksi se, että saarella syntyneisiin oppeihin on sekoittunut Kiinalaisia vaikutteita.

Tyylisuunnat muotoutuivat aluksi pitkälti maantieteellisesti eri kaupungeissa. Karkeasti tyylisuunnat jaetaan kolmeen; naha-te:en, shuri-te:en ja tomari-te:en. Goju-Ryu on syntynyt naha-te:sta, toisin sanoen Nahassa, Okinawan pääkaupungissa. Naha-te:n oppi-isänä pidetään Higaonna Kanryota (1853 - 1916). Kauppiasperheestä oleva Higaonna aloitti kamppailuharjoittelun 14 -vuotiaana ja 22 -vuotiaana hän matkusti Etelä-Kiinaan syventämään osaamistaan. Oppia hän sai Kiinassa useammalta kempon opettajalta. Lopulta suurimman osan hän vietti opiskellen Xie Zhogxiangin (paremmin tunnettu nimellä Ru Ru Ko) alaisuudessa. Tätä kautta Goju-Ryu:n juuriin tarttui paljon ominaisuuksia "valkoinen kurki"- kungfusta.

Higaonna palasi Okinawalle 1880 ja jatkoi työtään kauppiaana ja nyt myös taistelutaidon opettajana. Hänen merkittävimmäksi oppilaakseen muotoutui Miyagi Chojun (1888–1953). Miyagi aloitti harjoittelun jo varhain viiden vuoden ikäisenä. 14-vuotiaana Miyagi hyväksyttiin Higaonnan oppilaaksi ja hän oli opettajansa rinnalla 15 vuotta aina Higaonan kuolemaan saakka. Opettajansa tavoin Miyagi haki lisäoppia myös Kiinasta. Kiinalaisen kempon periaatteiden mukaisesti hän antoi tyylisuunnalleen nimeksi Goju-Ryu – kova-pehmeä, otteena Bubishin runosta Hakku Kempo.

Goju-Ryu:sta tuli yksi neljästä suurimmasta karatetyylisuunnasta. Miyagin kuoltua useat hänen oppilaistaan perustivat omia koulujaan niin Okinawalle kuin manner -Japaniin. Ennen toista maailmansotaa Miyagin tärkeimmäksi oppilaaksi päätynyt Eiichi Miyazato jatkoi Miyagin opetustyötä hänen dojollaan, Miyagin itsensä kuoltua vuonna 1953. Myöhemmin Miyazato perusti oman dojonsa Jundokanin - "paikan, jossa harjoitellaan isän jalanjäljillä".  Vuonna 1969 Jundokanin ja monien muiden Okinawan Goju-Ryu salien kattojärjestöksi perustettiin Okinawan Goju Ruy Kyokai (OGKK).  Myös suomalaisten Okinawan Goju-Ryu -karatekojen yhteisö toimii OGKK:n alaisuudessa.

Nykyisin OGKK:n puheenjohtajana toimii sensei Koei Teruya 10. dan.

Euroopassa pääopettajana toimii sensei Ryoichi Onaga ja Suomessa sensei Kari Kuusisto. Goju-Ryu:n historiaan Suomessa on vaikuttanut voimakkaasti myös Ruotsissa asuva sensei Hiromi Suzuki.

 

 

 

Teksti: J-P Sura